Сподели

Како родител, сигурно треба да се прашувате дали вашето дете има проблеми со видот или кога треба да закажете прв поглед за видот на вашето дете?

Прегледото на видот кај децата е исклучително важен, бидејќи дури од 5 до 10 проценти од децата во предучилишна возраст и 25 проценти од децата на училишна возраст имаат проблеми со видот. Раното откривање на проблемите со видот може да биде од клучно значење, бидејќи децата подобро реагираат на лекувањето ако проблемот со видот се дијагностицира порано.

Првиот целосен очен преглед кај децата треба да се направи на возраст од 6 месеци. Потоа, очниот преглед треба да се повтори на возраст од 3 години, и пред да почне да оди во прво одделение.

За децата на училишна возраст се препорачува повторување на очниот преглед на секои две години ако детето нема дијагностицирано проблеми со видната острина. Децата кои имаат потреба да носат очила треба да прават очен преглед еднаш годишно или по препорака на нивниот офталмолог.

Прв очен преглед – што треба да знаете?

Текот на самиот преглед зависи од возраста на детето, но главно се разгледува историјата на болеста, тестирање на видната острина, дали има потреба од очила, окуларни испитувања, проценка на здравјето на очите и доколку е потребно, препипшување на рецепт со соодветната диоптрија.

Вашиот офталмолог, најпрво, ќе се прашува дали сте имале компликации во текот на бременоста или породувањето. Други прашања ќе се однесуваат на историјата на болеста на вашето дете, вклучувајќи ги и лековите што се користат во моментов, како и постоењето на алергии.

Офталмологот исто така ќе биде заинтересиран дали вашето дете има проблеми со очите и дали до минатото била извршена некаква операција на очите на вашето дете. Важни податок е и дали вашето дете веќе носи очила, доколку не се работи за прв очен преглед.

Не заборавајте да го информирате офталмологот за семејната историја на болест на очите, како што е потребна видна корекција предизвикана од кратковидост или далековидост, присуство на страбизам кај членовите на потесното семејство или присуство на очни болести.

Optometrija.mk – содржините се заштитени со авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. 

Оставите коментар: