Сподели
optometrija.mk

Имплантацијата на интраокуларен леќа во окото е метод што трајно го подобрува видот. Овој метод успешно ја намалува или целосно ја елиминира високата диоптерија.

Ако имате исклучително висока диоптерија, ласерската корекција не е можна со вас, но оптималното решение за вас е вградување на леќи. Овој метод ги корегира диоптриите од -20D до +10D, што опфаќа повеќе диоптри отколку ласерските методи LASIK и PRK.

Со вградувањето на леќите се решава миопијата, хиперопијата и астигматизамот. Ако пациентот е кандидат за ласерска интервенција или имплантација на леќи, препорачливо е да донесете одлука во консултација со неговиот офталмолог.

 

Методот за имплантација на леќи е најдобро решение за голем број луѓе со специфична рожница или со некоја друга болест на окото како катаракта.
Исходот од оваа интервенција е подобрен вид и намалена зависност од очила и контактни леќи. Интраокуларните леќи се минијатурни, вештачки леќи кои се вгравуваат во окото. Вградените леќи стануваат постојан дел од окото и остануваат таму за цел живот.

Optometrija.mk – содржините се заштитени со авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. 

Оставите коментар: