Сподели

Тестот за препознавање на бојата (Ишихара тест или тест за Далтонисти) се состои од 15 картички, од кој секоја содржи одреден број. За успешно да го решите Ишихара тестот, мора да го идентификувате точниот број на картичката.

  • Седнете така што екранот на вашиот компјутер, таблет или мобилен телефон е на исто растојание од очите како кога читате.
  • Просторијата во која се наоѓате треба да биде осветлена со природна светлина. Осветленоста на ентериерот и одразот на сликата на екранот можат да ги променат боите на картичката.
  • Обидете се да го идентификувате бројот на секоја картичка во рок од 5 секунди.
  • Првата картичка е само контролана – луѓето со нормален вид и со сите нарушувања во препознавањето на бојата треба да можат да го препознаат бројот.

Напомена: Овој тест не може да гарантира целосна точност. Покажувањето на сликите и губењето на квалитетот на сликата на Интернет може да влијаат на оригиналните бои. Ако при Ишихара тестот забележите дека имате потешкотии во препознавањето на бојата, треба да побарате стручна помош од вашиот оптиометрист или офталмолог.

Optometrija.mk

12 – Луѓето со нормална, како и луѓе со намалена способност за препознаваат бои го гледаат бројот 12.

 

 

 

 

 

Optometrija.mk

8 – Луѓето кои вообичаено ги препознаваат боите го гледаат број 8.
3 – Луѓето со потешкотии во препознавањето на црвената и зелената боја најчесто го гледаат бројот 3.
Никој – Луѓето кои не ги препознаваат боите не гледаат никаков број.

 

 

 

Optometrija.mk

29 – Луѓето кои вообичаено ги препознаваат боите го гледаат бројот 29.
70 – Луѓето со потешкотии да препознаат црвена и зелена боја обично го гледаат бројот 70.
Никој – Луѓето кои не ги препознаваат боите не гледаат никаков број.

 

 

 

Optometrija.mk

5 – Луѓето кои вообичаено ги препознаваат боите го гледаат бројот 5.
2 – Луѓето со потешкотии во препознавањето на црвената и зелената боја најчесто го гледаат бројот 2.
Никој – Луѓето кои не ги препознаваат боите не гледаат никаков број.

 

 

 

Optometrija.mk

3 – Луѓето кои вообичаено ги препознаваат боите го гледаат број 3.
5 – Луѓето со потешкотии во препознавањето на црвената и зелената, најчесто, го гледаат бројот 5.
Никој – Луѓето кои не препознаваат бои, не гледаат никаков број.

 

 

 

Optometrija.mk

15 – Луѓето кои вообичаено ги препознаваат боите го гледаат бројот 15.
17 – Луѓето со потешкотии во препознавањето на црвената и зелената боја најчесто го гледаат бројот 17.
Никој – Луѓето кои не препознаваат бои не гледаат никаков број.

 

 

 

Optometrija.mk

74 – Луѓето кои вообичаено ги препознаваат боите го гледаат број 74.
21 – Луѓето со потешкотии во препознавањето на црвената и зелената, најчесто, ќе го видат бројот 21.
Никој  – Луѓето кои не препознаваат бои не гледаат никаков број.

 

 

 

Optometrija.mk

6 – Луѓето кои вообичаено ги препознаваат боите го гледаат број 6.
Никој – Повеќето луѓе со проблеми со препознавање на бојата не гледаат или гледаат погрешен број.

 

 

 

 

Optometrija.mk

45 – Луѓето кои вообичаено препознаваат бои го гледаат бројот 45.
Никој – Повеќето луѓе со потешкотии во препознавањето на бојата не гледаат никаков број или гледаат погрешен број.

 

 

 

 

Optometrija.mk

5 – Луѓето кои вообичаено ги препознаваат боите го гледаат број 5.
Ништо – Повеќето луѓе со проблеми со препознавање на бојата не гледаат никаков број или гледаат погрешен број.

 

 

 

 

Optometrija.mk

7 – Луѓето кои вообичаено ги препознаваат боите го гледаат број 7.
Ништо – Повеќето луѓе со проблеми со препознавање на бојата не гледаат никаков број или гледаат погрешен број.

 

 

 

 

Optometrija.mk

16 – Луѓето кои вообичаено препознаваат бои го гледаат бројот 16.
Никој – Повеќето луѓе со проблеми со препознавање на бојата не гледаат никаков број или гледаат погрешен број.

 

 

 

 

Optometrija.mk

73 – Луѓето кои вообичаено ги препознаваат боите, го гледаат број 73.
Никој – Повеќето луѓе со проблеми со препознавање на бојара не гледаат никаков број или гледаат погрешен број.

 

 

 

 

Optometrija.mk

26 – Луѓето кои вообичаено ја препознаваат бојата, го гледаат број 26.
6, нејасно 2 – Луѓето кои не ја препознаваат црвената боја, го гледаат бројот 6. Луѓето кои имаат само помалку потешкотии да ја препознаат црвената боја, ќе го видат и бројот 2, но помалку јасно.
2, нејасен 6 – Луѓето кои не ја препознаваат зелената боја, го гледаат само бројот 2. Луѓето кои имаат само мала потешкотија во препознавањето на зелената боја, ќе го видат и бројот 6, но помалку јасно.

 

Optometrija.mk

42 – Луѓето кои вообичаено ја препознаваат бојата, го гледаат бројот 42.
2, нејасно 4 – Луѓето кои не ја препознаваат црвената боја, го гледаат бројот 2. Луѓето кои имаат само помалку потешкотии да ја препознаат црвената боја, ќе го видат и бројот 4, но помалку јасно.
4, нејасен 2 – Луѓето кои не ја признаваат зелената боја, го гледаат само бројот 4. Луѓето кои имаат само мала потешкотија во препознавањето на зелената боја, ќе го видат и бројот 2, но помалку јасно.

 

Optometrija.mk – содржините се заштитени со авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. 

Оставите коментар: