Сподели

Исто како што користиме една страна од телото повеќе од другата и имаме доминантна рака што ја користиме за пишување, повеќето од нас имаат и доминантно око. Доминацијата на окото се развива во детството и не е врзана за доминантната рака.

Доминантното око не е секогаш она што гледа подобро, но е водечкото око што повеќе го претпочитаме. Вашето доминантно око, испраќа малку повеќе информации во визуелниот кортекс на мозокот и прецизно пренесува информации.

Видови доминација на очите

Постојат три различни типа на доминација на очите кои се одредуваат со посебни тестови за да се утврди доминантното око:

 • Доминација на фиксација. Ова е предност на едното око во однос на другото при фиксирање на целта.
 • Моторна доминација. Ова се однесува на око што е помалку веројатно да ја изгуби фиксацијата во поблиска точка на конвергенција.
 • Сензорна доминација. Ова се однесува на окото кое има посилен вид од другото.

Тест: како да се утврди кое око е доминантно?

Бидејќи доминацијата на рацете не мора да одговара на доминација на очите, употребата на доминантен тест за очи е единствениот начин да се одреди доминантното око.

Доколку сакате да откриете кое е вашето доминантно око, ви подготвивме едноставни тестови:

1. Тест

 1. Оддалечете се од екранот околу 2 метри.
 2. Истегнете ги рацете пред вас и направете триаголен отвор помеѓу палецот и показалецот така што ќе ги поставите рацете под агол од 45 степени.
 3. Со отворени очи, центрирајте го зелениот круг од екранот во триаголната дупка помеѓу вашите раце.
 4. Затворете го левото око.
 5. Ако зелениот круг остане центриран, вашето десно око (оно што е отворено) е вашето доминантно око. Ако зелениот круг повеќе не е видлив на отворот помеѓу вашите раце, тогаш левото око е доминантно око.

Доминантен тест за очи 1

ЗАБЕЛЕШКА: Ако тестот не успее, стеснете ја дупката помеѓу рацете, испружети ги рацете пред вас колку што е можно и повторете ја постапката.

2. Тест

 1. Оддалечете се од екранот околу 2 метри.
 2. Продолжете ја едната рака, држејќи го палецот во исправена положба (можете исто така да го користите показалецот наместо палецот).
 3. Држете ги двете очи отворени и насочете го погледот кон зелениот круг од екранот. Ставете го палецот во средината на кругот.
 4. Наизменично затворете го првото десно, а потоа левото око.
 5. Окото каде што се држи прстот точно пред зелениот круг, додека другото око е затворено е вашето доминантно око.

Доминантен тест за очи 2

Важноста на доминантното око при корекција на видот

Доминацијата на окото игра улога во корекцијата на видот. Тоа му помага на докторот да донесува одлуки во лекувањето на одредени проблеми со видот, како што се амблиопија или страбизам.

Тоа е исто така важен фактор во корекција на видот со методот моновизија, во кој доминантното око е прилагодено за далечен вид и не-доминантното око за близу. Овој метод на корекција на видот успешно се практикува со контактни леќи или ласерска корекција на видот.

Доминантноста на окото нема медицинско значење ако немате проблеми со видот. Утврдувањето на вашето доминантно око е корисно ако се занимавате со активности како што се фотографирање, стрелаштво или одредени спортови. Без разлика дали станува збор за подобрување на перформансите или само чиста љубопитност, нашиот тест ќе ви помогне да одредите кое е вашето доминантно око.

Optometrija.mk – содржините се заштитени со авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. 

Оставите коментар: