Сподели

Полека откривате дека читањето весник или книга веќе немате “доволно долги раце” за да го прочитате текстот? Читањето секогаш бара уште поголема светлина, а вашите очи стануваат уморни? За жал, доаѓате до возраст кога окуларната леќа почнува да ја губи еластичноста, се намалува акомодацијата на окото и станува презбиопно. Прогресивните очила се решение!

Која е разликата помеѓу мултифокалните и бифокалните леќи?

Прогресивните или мултифокалните оптички леќи, како што се вели “мулти”, обезбедуваат јасен вид на сите растојанија, за разлика од бифокалните леќи, кои обезбедуваат јасен вид на само две растојанија. Бифокалните оптички леќи до одреден степен го решаваат проблемот за видот на далеку и близу, но ова не е идеално решение. Ако сакате да работите со нив пред мониторот, постои проблем. Имено, проблемот е со средните растојанија. Исто така, очилата со бифокални оптички леќи естетски не делуваат убаво, бидејќи на прв поглед може да се забележи сегментот (делот за близу) за читање.

Мултифокални или прогресивни очила

Мултифокалните или прогресивните оптички леќи имаат повеќе диоптри со постепена транзиција помеѓу диоптерските јачини. Тие се користат за корекција на рефрактивните грешки на сите растојанија; далечина, средна далечина и близина. Прогресивните оптички леќи за очила се целосно прилагодени на потребите на секојдневниот живот, па можете да ги ставите наутро и да ги тргнете навечер. Ви овозможува да имате остар вид на сите растојанија без потреба да ги менувате вашите очила.

 

Покрај функционалноста и практичноста на мултифокалните оптички леќи, постои уште една голема предност во споредба со бифокалните оптички леќи. Нема видлив пресек за читање на нив, па тие изгледаат како обични еднофокусни леќи.

Леќи со средна далечина

Меѓу мултифокалните оптички леќи можеме да ги броиме т.н. канцелариски оптички леќи, кои се повеќе и повеќе се популарни. За разлика од стандардните мултифокални оптички леќи, овие леќи немаат корекција на далечина, но само на растојание од околу 3 метри. Тие се наменети првенствено за помлади презбиопи, кои не треба да се коригираат од далечина. Предноста на овие леќи е во минимално стеснувањето на видното поле на средно и блиско растојание, кое е идеално за работа во канцеларија или за работа на компјутер.

Која рамка да се избере за прогресивни леќи?

Ако размислувате да купите прогресивни леќи, треба да знаете дека таквите леќи не можат да бидат вградени во секоја рамка. Треба да се избегнат рамките со мало видно поле.

Optometrija.mk – содржините се заштитени со авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. 

Оставите коментар: