Сподели

Кога купувате очила, вашиот оптичар сигурно ве прашал дали сакате антирефлексен слој на вашите оптички леќи. Дознајте подолу што е антирефлексен слој и за што служи, и какви придобивки даваат антирефлексните леќи.

Антирефлексниот слој е тенок повеќеслоен слој што може да се нанесе на сите стаклени и пластични подлоги. Направен е од материјал чија вредност на индексот на рефлексија е помеѓу вредноста на индексот на рефлексија на воздухот и стаклото.

На овој начин, рефлексијата на внатрешната и надворешната површина на стаклото е скоро еднаква. Рефлексија на внатрешните и надворешните површини на стаклото меѓусебно се поништуваат со помош на интерференцијата, со што се намалува сјајот што го гледате. Антирефлексниот слој се нанесува на очилата и некои очила за сонце за да се намали сјајот создаден од леќите.

Високо ефективните антирефлектирачки премази драстично ја намалуваат рефлексијата на стаклени и пластични површини. Во исто време, антирефлексните слоеви можат значително да ја зголемат пропустливоста на светлината.

Антирефлексниот слој е особено важен кај оптичките леќите со висок индекс на рефракција, кои рефлектираат повеќе светлина отколку оптичките леќи со стандарден индекс на рефракција. Општо земено, колку е поголем индексот на рефракција, толку повеќе светлина ќе се рефлектира од површината на леќата.

Денешните современи антирефлексните слоеви практично можат да ја елиминираат рефлексијата на светлината од оптичките леќи, 99,5% од достапната светлина да помине низ леќите, создавајќи појасна слика.

Покрај отстранувањето на рефлексија, антирефлексниот слој на леќите е речиси невидлив, така што вашите очи ќе дојдат до израз.

Предностите на оптичките леќи со антирефлексен слој се во тоа што овозможуваат создавање на поостра слика со помалку отсјај при возење ноќе и поголема удобност при долготрајна употреба на компјутерот. Тие нудат најдобро естетско решение, го зголемуваат степенот на контраст и го намалуваат заморот на очите.

Антирефлексниот слој е исто така добро решение за очила за сонце каде што го елиминира рефлексијата на сончевата светлина во рамките на очилата во ситуации кога сонцето е зад вас. Се применува само на внатрешната површина на леќата, бидејќи темната сончева леќа ги покрива естетските несовршености.
Хидрофобен слој

Повеќето високо-квалитетни антирефлексни слоеви содржат и хидрофобен слој, кој спречува водата да се акумулира на површината на леќата и водата лесно се лизга од површината. Исто така, служи за полесно чистење на леќите. Некои оптички леќи со антирефлексен слој може да содржат и тврд слој против гребење и слој на УВ заштита.

Чистење очила со антирефлексен слој

Кога чистите очила со антирефлексен слој, придржувајте се на препорките на вашиот оптичар. Детергентите што содржат силни хемикалии можат да го оштетат слојот.

Не обидувајте се да чистите такви леќи без навлажнување. Можете да го оштетите заштитниот антирефлексен слој со сува крпа. Бидејќи слојот ја елиминира рефлексијата на светлината што може да ги прикрие несовршеностите на површината на леќата, гребнатинките честопати се повидливи на таквата леќа.

Напредок во технологијата

Антирефлексната технологија значително напредуваше во последниве години. Првите антирефлексни слоеви создадоа постојана потреба за чистење на леќите и тие лесно се отстрануваа и гребеа. Сепак, квалитетот на слоевите е значително подобрен кај сите познати производители на леќи. Новата генерација на AR облоги е цврста, издржлива и обезбедува врвна визуелна острина.

Во денешно време на дигитални уреди, нема скоро никаква смисла да се прават очила без антирефлексна заштита

Предностите на антирефлексниот слој вклучуваат:

  • Го подобрува видот со намалување на рефлексија и сјај.
  • Го подобрува ноќниот вид.
  • Леќите се помалку забележливи бидејќи количината на сјајот е намалена.
  • Леќите изгледаат потенки.

Препорака: Ако претходно не сте носеле антирефлексни леќи, не заборавајте да ги изберете следниот пат кога ќе купите очилата. Обрни внимание на квалитетот, бидејќи повеќето оптичари ќе ви понудат „добро, подобро и најдобро“. Она што е подобро е, се разбира, поскапо. Според наше мислење, изборот на слој со среден или повисок квалитет вреди за вашите пари.

Optometrija.mk – содржините се заштитени со авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. 

Оставите коментар: