Сподели

Изборот на очила за сонце е голем, затоа е добро да се побара совет во оптиката од која ги купувате. Различни нијанси на леќи можат да го подобрат видот во одредени услови. Искусен оптичар може да ви помогне да одберете очила за сонце кој најдобро одговара на вашите потреби.

Леќи кои го блокираат синото светло.

Постојат докази дека сината светлина е штетна и може да го зголеми ризикот од оштетување на очите и болест на очите како макуларна дегенерација. Таквите очила за сонце често носат скијачи, ловци и пилоти за да го зголемат контрастот.

Поларизирани леќи и антирефлексни слоеви го намалуваат отсјајот што може да го доведе до оштетување на окото. Поларизираните леќи се особено популарни кај спортистите кои се занимаваат со спортови снежни спортови.

Леќите со огледален ефект зачително го намалуваат количеството на светлина што влегува во окото и на тој начин го олеснуваат гледањето. Огледалниот ефект се постигнува со екстремно рефлективен слој на површината на леќата за очила за сонце за да се намали количеството на светлина што влегува во очите. Тие се погодни за скијање кога сончевите временски услови и други активности се под зголемени услови на осветлување. Со напредокот на технологијата, имаме поголем избор на очила за сонце со ооледален ефект, па сега тие се достапни во сите бои, сребрени, златни и металик бои. Која боја ќе ја изберете, зависи само од вашите желби и стил. Бојата на огледалниот слој нема да влијае на вашата перцепција на бои, нијансата на стаклото под огледалниот слој ја одредува бојата со која ќе го гледате светот.

Леќи со градиент ефект се нијансирани така што горниот дел од леќата е  најтемен, а долниот дел е светол. Таквите очила се погодни за возење, така што ве штитат од сончевите зраци кои доаѓаат одозгора, а ви дозволуваат пропуштање на светлина од долниот дел и со тоа имате целосна контрола врз воланот.

 

Фотоосетливи леќи ја прилагодуваат нивната нијанса во зависност од изложеноста на  УВ зрачењето. Можат да се затемнат и до 90% во зависност од светлината.

Optometrija.mk – содржините се заштитени со авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. 

Оставите коментар: