Сподели

Дали треба да носам очила за сонце, ако сонцето не ми пречи?

Да. Сонцето испушта штетни УВ зраци кои можат да предизвикаат фотокереатитис и трајно оштетување на ретината.

Кога УВ-зраците влијаат на моите очи?

Повеќето луѓе мислат дека сме изложени на УВ-зраци само кога надвор има сонце, но вистина е дека УВ-светлината продира низ облаците, па изложеноста на УВ-зрачење е иста кога е облачно. Зрачењето е највисока помеѓу 10 и 14 часа.

Одблесокот од сончеви зраци во голема мера го попречуваат видот, па најдобро е да носите очила за сонце ако планирате да престојубате на места каде има снег, во близин вода или песок. Секако може да ги носите и кога возите.

Може ли одредени здравствени проблеми да го зголемат ризикот од оштетување од УВ зраците?

Да. Луѓето кои страдаат од катаракта (и оние кои биле подложени на операција од катаракта), макуларна дегенерација и оштетување на мрежницата треба да бидат особено претпазливи.

Што можам да направам за да ги заштитам очите од УВ зраците?

Носете очила за сонце. Изберете очила за сонце кои нудат 100% или 99% заштита од UVA и UVB зрачење. Оваа категорија ги вклучува и “UV 400” очилата, што значи дека ги блокираат сите сончеви зраци до 400 нанометри (т.е. сите UVA и UVB зраци).

Земете ги во предвид очилата за сонце кои добро ви одговараат на вашиот линк за да се спречат UV зраците да продираат преки рамката.

Кои леќи за очила за сонце се најдобри?

Ова е прашање на личен избор и вкус. УВ заштита не е поврзана со бојата на леќите за очилата за сонце. Популарни се со сива и кафена, бидејќи не ја нарушат перцепцијата на вистинските бои.

Спортистите ги сакаат оние нијанси кои го зголемуваат контрастот. Скијачите и стрелците обично се одлучат за жолто стакло, бидејќи тие се добри за видот во услови на недоволна осветленост со тоа доаѓа дозголемување на контрастот за да се добие појасна слика.

Дали ми треба леќи за очила за сонце отпорно на удари?

Таквите леќи често доаѓаат во добро. Ако се занимавате со спорт и често носите очила за сонце, размислете за поликарбонатни леќи кои тешко се кршат.

Дали  ми треба “УВ заштита” ако имам темни очила за сонце?

Да! Често се верува дека темните леќи ги штитат очите од УВ зраците, но ова не е точно. Степенот на затемнување не влијае на УВ зраците. Со цел да ги заштитиме вашите очи, препорачуваме очила за сонце кои нудат целосна УВ заштита.

Дали децата треба да носат очила за сонце?

Очилата за сонце за деца се неопходни! Децата се изложени на поголем ризик бидејќи поминуваат многу повеќе време на отворено од возрасните, а очите им се многу чувствителни. Штетата од УВ зрачењето е голема, така што децата мора да почнат да носат очила за сонце најраната возраст.

Како што родителите не ги пуштаат децата надвор без патики, не треба да им се дозволи да одат надвор без очила за сонце, ако сакаат да ги заштитат нивните очи и видот.

Јас носам диоптерски очила. Кои се моите опции при изборот на очила за сонце?

Можете да купите диоптерски очила за сонце или диоптерски очила со фотоосетливи леќи (леќи кои ја менуваат боја во зависност од јачината на светлината). Клип додатокот кои се прицврствува на диоптерските очила е најефтината опција, а има и најнови модели со клип на магнет кои се става по потреба. Друга опција се контактни леќи. Со носење на контактни леќи, се поедноставува носењето на очила за сонце.

Дали очила за сонце дизајнирани за спортисти навистина помагаат?

Да. Спортските очила за сонце се подобри и побезбедно отколку обичните очила за сонце, бидејќи тие се направени од специјални материјали кои се тешко кршливи, и исто така, служи за да се заштитат очите од повреда и за заштита од светлина.

Optometrija.mk – содржините се заштитени со авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. 

Оставите коментар: