Сподели

Можете да ја пробате целата колекција на рамки кои се во оптика, или можете да го стесните изборот и да заштедите време. Одлуката е на вас. Ќе заштедите време ако утврдите каков облик на лице имате и кои бои најдобро ќе ви одговараат.

Како да ја одберете најдобрата рака за вашата форма на лицето?

Трите главни правила за избор на рамка што одговара на вашата форма на лице се:

  • Рамката треба да ги потенцира вашите најдобри карактеристики на лицето (како сини рамки за потенцирање на сини очи).
  • Обликот на рамката треба да биде во контраст со обликот на твоето лице.
  • Големината на рамката треба да биде во согласност со големината на твоето лице.

Иако повеќето облици на лицето се комбинација од различни форми и линии, постојат седум основни облици на лице: кружно, овално, издолжено, триаголно со основата доле, триаголно со основата горе, облик дијамант и коцкасто.

Следи опис на горенаведените облици на лицето и совети за одбирање на соодветни рамки. Еден добар оптичар исто така може да ви помогне да ја изберете соодветната рамка.

Кружна форма на лице

Кружното лице се карактеризира со заоблени линии на лицето и со еднаква должина и ширина, без агли. За да се направи, кружното лице да биде потенка и издолжено, пробајте рамките со правоаголната форма.

 

Овална форма на лице

Ова лице се смета за идеална форма на лице поради балансирани пропорции. За да ги зачувате овие природни, избалансирани пропорции, пробајте ги рамките што се широки (или пошироки), од најширокиот дел од лицто или рамки со облик на орев кои не се премногу длабоки или премногу кратки.

 

Издолжена форма на лице

Издолженото лице е подолго отколку што е широко и има долги прави линии на лицето, а понекогаш и издолжениот нос. За да го направите издолженото лице да изгледа пократко и избалансирано, пробајте рамки кои имаат поизразена длабочина од ширина или рамки со низок мост што го скратува носот.

 

Триаголна форма на лице со основата доле

Триаголната форма на лице има тесно чело и се шири кон образите и вилицата. За да додадете ширина и да ја потенцирате горната третина од лицето, пробајте рамки во боја, рамки кои имаат впечатлива линија на горниот дел или мачкасти рамки.

 

Триаголен облик на лице со основата горе

Оваа форма е многу широка во горната третина од лицето, а тесни во долниот дел. За да ја намалите ширината на горната третина од лицето, пробајте рамки што се широки на долниот дел, светли бои и лесни материјали или глазанти (рамки на бушење) кои имаат лесен, прозрачен ефект, бидејќи леќите се прицврстени на рамката.

 

Дијамант форма на лице

Дијамантската форма на лице е тесна околу очите и околу устата, широки образи кои можат да изгледаат покачени. Тој е најреткиот облик на лице. За да ги нагласите вашите очи и навидум да ги намалите образите, пробајте рамки со впечатлива линија на горниот дел од рамката, глазанти (рамки на бушење) или мачкасти рамки.

 

Коцкаста форма на лице

Коцкастиот облик на лицето е со рамномерна ширина и должина, карактеристиките се изразуваат со вилицата и широкото чело. За да го направите коцкастото лице да изгледа подолго и позаоблено, обидете се со тесни рамки и рамки кои имаат повеќе истакната ширина од длабочина.

Анализа на бојата

Постојат три правила за анализа на бојата:

  • Сите луѓе имаат или студен (син) или топол (жолт) тен.
  • Секој изгледа најдобро во нивната основна боја.
  • Очилата треба да ги нагласуваат личните бои.

Главните упатства за избор на бои се нијанса на тен, очи и боја на коса.

Боја на тенот

Бојата на тенот е примарна во определување на бојата на рамката. Сите бои на тенот спаѓаат во две категории – сина (ладена) или жолта (топла). ладниот тен има сини или розови нијанси, а топлиот тен има портокалова или жолта боја. Маслинестиот тен спаѓа во студен поради комбинацијата на сина и жолта боја.

Боја на очите

Бојата на окото е секундарна при одредување на бојата поради многу варијации. На пример, сини очи може да варираат од ладни, до бледо, сиво-сино која е топла боја. Кафеавите очи може да варираат од сцетни (топли) до средна кафена и студена, речиси црна.

Боја на косата

Бојата на косата се дели на топла и ладна. Сини, виолетови, зелени и сиви пигменти, пепеласти нијанси спаѓаат во ладни. Топли бои на косата се: ззлатни, бакарни и црвени рефлексии, светла бакарна, златно кафена и морков портокалова.

Боja на рамка

Откако ќе одредите дали сте “топли” или “ладни”, тогаш можете да ја изберете бојата на рамката која најдобро ви одговара.

Боите на рамката што најдобро се вклопуваат во топлиот тен се: златна, бакарна, портокалова, нејасно бела, црвена и окер.

За ладна боја на тен, најдобра боја на рамката е: црна, сребрена, сива, розова, сина, сино-сива, руменило слива, розева, сина и килибарска килибар.

Optometrija.mk – содржините се заштитени со авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. 

Оставите коментар: